GODDELIJKE AMULETTEN | Amuletten zijn kleine voorwerpen of ornamenten waaraan een magische

GODDELIJKE AMULETTEN | Amuletten zijn kleine voorwerpen of ornamenten waaraan een magische werking wordt toegeschreven. In het oude Egypte konden ze een levende en een dode tegen gevaren beschermen of hun een bijzondere macht verschaffen. Zeer populair waren de kleine godenfiguurtjes, zoals Bes, de dwerggod die met zijn afschrikwekkende leeuwenmasker alle kwaad verdrijft. De god met de jakhalskop is Anoebis, beschermer van de begraafplaats en de mummie. Het figuurtje van de godin Isis (met haar kind Horus) verwijst naar de mythe van Osiris, heerser over het dodenrijk, en moet de overledene helpen de dood te overwinnen.
-----------------
Alle beeldjes op deze foto (maximaal 6 centimeter hoog) zijn gemaakt van faience met groenblauw glazuur. Lees er meer over op [ Goo.gl Link ]
GODDELIJKE AMULETTEN | Amuletten zijn kleine voorwerpen of ornamenten waaraan een magische

Timeline Photos

331 likes - 7 comments

6/7 Top Comments

View all comments on facebook
Miep Vlaar
Elisabeth Schneider
Petra van der Meulen
Yoke Sweyen
Anita Docent
Zezo Drwish

More feeds from Rijksmuseum van Oudheden

BOOMSTAMKIST | Deze mummiekist ziet er anders uit dan de bekende, beschilderde kisten uit Egypte. Hij is ouder dan de kisten uit het Nieuwe Rijk en komt uit ongeveer 1600 voor Christus. De mummiekist is gemaakt van een uitgeholde boomstam. De vormgeving van hoofd, schouders en voeten is tot een minimum beperkt gebleven. Het oppervlak was rijk beschilderd in blauwgrijs, rood en zwart op een... View more »
BOOMSTAMKIST | Deze mummiekist ziet er anders uit dan de bekende beschilderde

Timeline Photos

Youssef Ibrahim Hassan
Sonja Rennefeld
LAATSTE MAAND | Je hebt nog 1 maand de tijd om Casa Romana te komen bekijken. Na 17 september sluit deze grote tentoonstelling over het leven in een luxe Romeinse villa haar deuren. Maak snel ruimte in je agenda! rmo.nl/casaromana
LAATSTE MAAND | Je hebt nog 1 maand de tijd om Casa

Timeline Photos

Herman Bentlage
Judith Copier
AANBIEDING GESCHIEDENIS MAGAZINE | Ook over de oudheid lees je regelmatig in Geschiedenis Magazine. Je kunt nu profiteren van een speciale aanbieding: als je vóór donderdag 17 augustus a.s. een abonnement neemt, krijg je het eerste jaar (8 nummers) Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50. Bovendien krijg je het nieuwe nummer gratis thuisgestuurd, samen met welkomstcadeaus ter... View more »
AANBIEDING GESCHIEDENIS MAGAZINE | Ook over de oudheid lees je regelmatig in

Intro Geschiedenis Magazine 5 - 2017

geschiedenismagazine.nl
BRONZEN MASKER | In de Derde Tussenperiode (1076-723 voor Christus) wisten de Egyptische bronsgieters een hoge mate van verfijning te bereiken. Een goed voorbeeld daarvan is deze prachtige kop van brons. het is een soort masker dat uit twee holle onderdelen bestaat: het gezicht en de koninklijke hoofddoek. Het is een portret van Horus-het-kind, Harpokrates in het Grieks. Horus werd door de... View more »
BRONZEN MASKER | In de Derde Tussenperiode 1076 723 voor Christus wisten

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Gonny van der Meel
Jeffrey V. Teijlingen
TEKENEN IN STUDIO RMO | In Studio RMO kun je Griekse beelden (na)tekenen, desnoods de hele dag lang als het regent. Het is een tekenatelier voor kinderen, maar iedereen is welkom om te komen kijken en een potlood erbij te pakken. De ruim twintig beelden die er staan, zijn replica’s van gips uit de negentiende eeuw, op schaal nagemaakt. Er staan klassiekers tussen, zoals dit beroemde Griekse... View more »
TEKENEN IN STUDIO RMO | In Studio RMO kun je Griekse beelden

Timeline Photos

Wim Beekhuizen
Marc Jongschaap
PAPYRUSBIBLIOTHEEK | Zo zou een bibliotheek van een rijke Romein eruit hebben kunnen zien: rijen boekrollen van lange stroken papyrus. Over de inhoud van bibliotheken en wat men zoal las, is weinig bekend. In en rond de bibliotheek stonden vaak beelden van schrijvers en geleerden. Van die geleerdengalerijen zijn ook voorbeelden teruggevonden.
--------------------
In onze tentoonstelling Casa... View more »
PAPYRUSBIBLIOTHEEK | Zo zou een bibliotheek van een rijke Romein eruit hebben

Timeline Photos

Max Monkau
Roel Stegeman
COLLEGEDAG OVER ROME | Vier tophistorici nemen je maandag 11 september a.s. een dag lang mee naar het dagelijks leven in het Rome ten tijde van het Keizerrijk. Onze conservator Ruurd Halbertsma vertelt in deze video wat je tijdens deze collegedag kunt verwachten en waarover zijn lezing zal gaan. Tickets (€ 89 of € 69) kun je kopen via de website van Historisch Nieuwsblad: [ Goo.gl Link ]
COLLEGEDAG OVER ROME | Vier tophistorici nemen je maandag 11 september a

Ruurd Halbertsma over zijn lezing tijdens de Collegedag: Ontde...

FACEBOOK.COM
Gerda Turk-Berns
Annemieke van Toor
STEENGOEIE FARAO | In 2014 kochten we een 13 centimeter hoog beeldje van farao Ninetjer, die regeerde van 2700 tot 2660 v.Chr. Het is niet alleen een mooi en gedetailleerd bewerkt beeldje, maar ook het oudste faraobeeldje met een inscriptie. Volgens de aankoopbeschrijving zou het van albast zijn gemaakt, maar daarover ontstonden al gauw twijfels. Daarom heeft geoloog dr. Hanco Zwaan van het... View more »
STEENGOEIE FARAO | In 2014 kochten we een 13 centimeter hoog beeldje

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Remco Homan
Youssef Ibrahim Hassan
ROMEINS TAFEREELTJE | Fijn, deze Romeinse ketting wordt eindelijk weer eens gedragen! In onze tentoonstelling Casa Romana kun je dit op-en-top Romeinse tafereeltje rustig bekijken. En natuurlijk al die andere 800 objecten die het leven van alledag in een luxe Romeinse villa illustreren. rmo.nl/casaromana
ROMEINS TAFEREELTJE | Fijn deze Romeinse ketting wordt eindelijk weer eens gedragen

Timeline Photos

Yessica Roos
Charlie Yaba
VAAS UIT DE MAAS | Objecten uit het Rijksmuseum van Oudheden zijn regelmatig in andere musea te zien. Deze zomer bijvoorbeeld, is een zilveren vaas uit onze collectie een van de blikvangers in de tentoonstelling ‘Top or topic’ in Centre Céramique in Maastricht. De vaas is tussen 200 v.Chr. en het jaar 0 gemaakt en is lang geleden gevonden in het dal van de Maas bij Neerharen, net over de grens... View more »
VAAS UIT DE MAAS | Objecten uit het Rijksmuseum van Oudheden zijn

Timeline Photos

Marian De Beer Lommen
Petra Groeneveld
KIJKEN NAAR RESTAUREREN | In Studio RMO sta je oog in oog met gipsen kopieën van wereldberoemde beelden uit de oudheid. Een aantal daarvan is hard toe aan een opknapbeurt. Daarom zijn onze restauratoren Renske Dooijes en Alejandra Mamonde op speciale dagen live aan het werk in Studio RMO. In de zomervakantieperiode ( t/m 27 augustus 2017) zijn ze er iedere maandag-, dinsdag en donderdagmiddag... View more »
KIJKEN NAAR RESTAUREREN | In Studio RMO sta je oog in oog

Timeline Photos

Wim Beekhuizen
Loes Wijers Rijken
MAIL EN WIN HISTORISCHE VERHALEN | We mogen van Uitgeverij Historische Verhalen drie exemplaren van hun nieuwste bundel ‘Historische verhalen’ verloten. In deze bundel vormen historische feiten de basis voor 22 levendige, spannende en kleurrijke korte verhalen die zich afspelen in de oudheid. Ze gaan bijvoorbeeld over Griekse veldslagen, of historische figuren als Zenobia, Polycrates of Darius... View more »
MAIL EN WIN HISTORISCHE VERHALEN | We mogen van Uitgeverij Historische Verhalen

Timeline Photos

Elise Koole
Jay Tjon Jaw Chong
5X KNOW HOW VOOR € 10 | Waarom krijgt een specht nooit hoofdpijn? Hoe werden mummies gemaakt? Waarom maakten de Romeinen aquaducten? Het tijdschrift Know How weet het antwoord op al je vragen en prikkelt je brein met de meest uiteenlopende feiten, spectaculair beeld en luchtige weetjes. Speciaal voor onze Facebookvrienden heeft Know How een voordelige actie: 5 nummers voor maar € 10. Dat is... View more »
5X KNOW HOW VOOR € 10 | Waarom krijgt een specht nooit

5x Know How voor € 10!

knowhownu.nl
Ben je al naar onze tentoonstelling Casa Romana geweest? Niet te lang wachten, want je hebt nog maar tot 17 september de tijd. Hier alvast een voorproefje! rmo.nl/casaromana
Ben je al naar onze tentoonstelling Casa Romana geweest Niet te lang

Casa Romana

FACEBOOK.COM
Helmut Muller
Niels Swaans
MUSEUMDOCENT TEKENEN GEZOCHT | Voor ons nieuwe tekenatelier Studio RMO zijn we op zoek naar een museumdocent Tekenen op oproepbasis. Als museumdocent laat je leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs kennismaken met kunstgeschiedenis en verschillende klassieke tekenvaardigheden. Volg je de docentenopleiding Beeldende Vorming of heb je vergelijkbare ervaring in het kunstonderwijs en... View more »
MUSEUMDOCENT TEKENEN GEZOCHT | Voor ons nieuwe tekenatelier Studio RMO zijn we

Timeline Photos

Anca de Vries
Alicia Minderhout
WORKSHOP ROMEINSE OORBELLEN | Op zaterdag 29 juli kun je Romeinse oorbellen leren maken in het museum. Anique Hamelink van Just Classic geeft een workshop op instapniveau, van 11.00 tot 12.00 uur. Voor € 30 maak je in een uur zelf een paar authentieke Romeinse oorbellen die zijn ontworpen op basis van archeologische vondsten. Voor de oorbellen gebruik je vergulde onderdelen en zoetwaterparels.... View more »
WORKSHOP ROMEINSE OORBELLEN | Op zaterdag 29 juli kun je Romeinse oorbellen

Workshop: Romeinse oorbellen

EVENT - facebook.com
Thomas van Orsouw
Elize van Naam
Kom je op maandag 11 september naar de Collegedag: Ontdek het oude Rome? Maarten van Rossem vertelt waarom je deze razend interessante dag (georganiseerd met Historisch Nieuwsblad) niet mag missen! Info en kaarten: [ Goo.gl Link ]
Kom je op maandag 11 september naar de Collegedag: Ontdek het oude

Historisch Nieuwsblad

FACEBOOK.COM
Mitchel Zijlmans
Sammy Ice
COLLEGEDAG OUDE ROME | Wil je weten hoe de Romeinen leefden? Hoe hun keizers woonden, bijvoorbeeld, of wat de rol van Romeinse vrouwen in het dagelijks leven was? Kom dan maandag 11 september naar de collegedag over het oude Rome. Vier deskundige sprekers, waaronder Anton van Hooff en Ruurd Halbertsma, nemen je mee naar Rome, ten tijde van het Keizerrijk. Deelname kost € 89 (€ 69 voor abonnees... View more »
COLLEGEDAG OUDE ROME | Wil je weten hoe de Romeinen leefden Hoe

Collegedag Ontdek het oude Rome - Historisch Nieuwsblad

historischnieuwsblad.nl
Patricia Rink
Christine Smittenaar
WIN BOEK OVER ROMEINSE VILLA’S | Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum ‘Mijn landhuizen’, een boek met brieven van de Romeinse senator en redenaar Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113), samengesteld, vertaald en ingeleid door Vincent Hunink. Plinius bezat diverse landgoederen en hij gaf in zijn ‘villabrieven’ fraaie beschrijvingen van zijn buitenverblijven, inclusief tuinen, kunstwerken en... View more »
WIN BOEK OVER ROMEINSE VILLA’S | Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum ‘Mijn

Timeline Photos

Dees van Garderen
Trientje Doornbos
ZOMERVAKANTIE | Deze vakantie (t/m 3 september 2017) is bij ons voor iedereen iets leuks, spannends of interessants te doen. Wat dacht je van een heuse escape room over archeologie? Of Studio RMO, het tekenatelier voor kinderen? Ook kun je zien hoe een restaurator 'live' gipsen beelden uit de oudheid een opknapbeurt geeft. In juli en augustus zijn we ook op maandag open, dus dan kun je zeven... View more »
ZOMERVAKANTIE | Deze vakantie t/m 3 september 2017 is bij ons voor

Timeline Photos

Marlies Sudmeijer
Jur Weterings