Försvarsmakten
02/24/2017 at 07:50. Facebook
Det är just nu populärt att ansöka till militär grundutbildning. Därför kan det vara svårt att hitta en ledig tid för antagningsprövning vid Rekryteringsmyndighetens testkontor. För att du som vill genomföra grundutbildning eller befattningsutbildning under 2017 ändå ska hinna genomföra testerna i rätt tid har vi samlat några tips.

Läs mer: [ Bit.ly Link ]
Försvarsmakten
02/22/2017 at 11:30. Facebook
2016 har för Försvarsmakten varit ett intensivt men också resultatrikt år. Viktiga steg har tagits för att utveckla den militära förmågan i en omvärld som de senaste åren blivit alltmer osäker. Det framgår av den årsredovisning som nu lämnats in till regeringen.

Filmen sammanfattar året som gått och ÖB:s budskap till personalen. Läs mer om årsredovisningen via [ Bit.ly Link ].
Försvarsmakten
02/21/2017 at 13:21. Facebook
Den 8 mars, på internationella kvinnodagen finns möjligheten att möta kvinnor som är anställda i Försvarsmakten på totalt 14 olika orter runt om i västra Sverige. Vi kommer finnas på plats på samtliga platser mellan klockan 15.00 och 19.00 och alla är varmt välkomna att besöka oss för att prata utbildning, jobb och karriärmöjligheter i Försvarsmakten!

Internationella kvinnodagen 8 mars

bit.ly
I veckan är det exakt 10 år sedan metodförsöket till det som skulle komma att bli svenska Combat Camera startade.

Den här veckans födelsedagsbarn – Combat Camera

blogg.forsvarsmakten.se
Sedan slutet på januari har Försvarsmakten återigen ett engagemang med svensk militär personal på plats i centralafrikanska republiken. Det svenska bidraget ingår i en EU-ledd insats som går under namnet EUTM RCA (European Union Training Mission République centrafricaine).

Försvarsmakten åter i Centralafrikanska republiken

forsvarsmakten.se
Långa patruller, eller Long Range Recce Patrols, är ett sätt för den svenska Mali-styrkan att nå längre ut och träffa människor i byar där varken svenska enheter eller andra FN-förband varit förut. Syftet ät att samla in information för att bättre förstå utvecklingen i området.
När en nations örlogsfartyg passerar en annan nation tar man ofta tillfället i akt att öva tillsammans. För någon vecka sedan övade korvetten HMS Nyköping med en fransk jagare. För ett par veckor sedan blev det också klart att HMS Härnösand skulle öva med den amerikanska kryssaren USS Hue City under dess vistelse i södra Östersjön.

Värdefull samövning på Östersjön

forsvarsmakten.se
Fältarbetsförbandens verksamhet på Gotland avslutades med en gemensam övning tillsammans med Fjärde sjöstridsflottiljen. Under vintern har förbandets beredskap för att förhindra fientliga landsättningar på öns hamnar och flygbaser kontrollerats. Parallellt med övningarna har ingenjörsoldaterna stöttat förberedelser till en fast garnison på Gotland.

Fältarbetarna påverkar framkomligheten på Gotland

forsvarsmakten.se
Gunnar Sköldberg är en av de som varit stationerad i gränszonen mellan Sydkorea och Nordkorea. 20 år gammal, efter ett spontant infall under en pokerkväll, reste han dit första maj 1954. Den i dag 83-årige bondgrabben som "inte hade varit längre bort än Göteborg" och som snart fick smeknamnet "Junior" berättar om hur det var att vara kurir i Syd- och Nordkorea.

Se intervjun: [ Bit.ly Link ]
Överbefälhavare Micael Bydén intervjuades i förra veckan av Expressens Karin Sörbring. Här är resultatet.

Överbefälhavare Micael Bydén: "Jag är en produkt av 'Top Gun'-eran"

expressen.se
Ända sedan 1940-talet har Sverige byggt sina egna militära flygplan. Namn som Draken, Viggen, Tunnan och Gripen har blivit delar av vårt kollektiva medvetande. Vad har de här flygplanen betytt för vår försvarshistoria? Vilka tekniska genombrott har varit viktigast? Hur har de upplevts av de som varit allra närmast, piloter i aktiv tjänst? Vi frågade några som vet.

Läs mer: [ Bit.ly Link...
View details ⇨
Kan ett jobb som försvarsmeteorolog vara något för dig? Ansök till grundutbildningen som börjar 18 september.
Det är måndag morgon på Luleälvens is ett par mil norr om Boden och de två första dykarna ska i ner i det nollgradiga vattnet. Dagens uppgift är monteringsarbete på 20 meters djup. Det är den internationella kursen ”Dykning i subarktisk miljö” vid Försvarsmaktens vinterenhet som pågår.

Kallt, mörkt och djupt

forsvarsmakten.se
För första gången på 13 år kan vi åter glädjas åt att en kvinnlig kadett ska bli stridspilot och flyga JAS 39 Gripen. Hon fick sina pilotvingar efter genomförd grundläggande flygutbildning, GFU, vid vingexamen på Flygskolan i Malmslätt.

Läs mer: [ Bit.ly Link ]
Intresset för Försvarsmaktens återuppbyggnad på Gotland sträcker sig långt utanför Sverige. I veckan har media ifrån Frankrike, Storbritannien, Norge och Japan besökt Gotland och det förband från Göta ingenjörregemente Ing 2 som just nu befinner sig på ön. Bland annat pratade media från NRK i Norge, Le Monde i Frankrike och Sankei i Japan med personal från Ing 2.
Helikopter 15 under övning tillsammans med marinen.
Snart stänger ansökan till kommande pilotutbildning. Passa på att ansöka!
Efter två dagars sökande kunde Försvarsmakten i helgen hjälpa polisen med att hitta en man som försvunnit i ett skogsområde norr om Eksjö. Det var tack vare värmekameran i en helikopter 15 från tredje helikopterskvadron i Ronneby som mannen upptäcktes och kunde undsättas från marken.

Lyckat eftersök

forsvarsmakten.se
Nu finns sista avsnittet av "Om kriget kom" tillgängligt via [ Bit.ly Link ]. Tack alla som har följt serien, hoppas ni har uppskattat den!
Operationsofficeren Lars Eklind tjänstgör i Neutrala nationernas övervakningskommission, NNSC, i Sydkorea. En av uppgifterna är att kontrollera att inspektionerna av de sydkoreanska förbanden sker i enlighet med stilleståndsavtalet, Korean Armistice Agreement. Men hur går kontrollen till?

Check the checkers – En inspektion av koreanska frontenheter

blogg.forsvarsmakten.se