Fairtrade Sverige
03/21/2017 at 11:57. Facebook
Klimatförändringar hotar kaffet

Många kaffeodlare har omfattande problem med skadade skördar som resultat av ett förändrat klimat. Med hjälp av Fairtrade får odlare kunskap i att hantera de skador som klimatet för med sig samt hur de kan förebygga sin egen miljöpåverkan.

Filmen är producerad med stöd av Svenska PostkodLotteriet.
Fairtrade Sverige
03/20/2017 at 15:17. Facebook
Fattigdomsbekämpning och klimatarbete hänger tätt samman

Klimatförändringarna äventyrar odlarnas försörjningsmöjligheter – och om det är svårt att få pengarna att räcka till familjens mat riskerar omtanken om miljön att komma i sista hand.

Miljöhänsyn börjar med fattigdomsbekämpning

bit.ly
Från 1300 till 3000 produkter

Vi gör en tillbakablick till när vi publicerade denna produktfilm år 2012. I svenska butiker fanns det då över 1300 Fairtrade-märkta produkter, i dag finns det över 3000 – tack för att du väljer Fairtrade-märkt!
Säg hej till Monicah - rosodlare i Kenya!

Monicah har på många sätt stärkts i sitt arbete genom de Fairtrade-kriterier som bland annat syftar till demokratiutveckling och ökad jämställdhet på arbetsplatsen.

Monicah Wangui Kamau, rosodlare i Kenya

bit.ly
Kvinnor utsätts i högre utsträckning för trakasserier, kränkningar och våld, samtidigt visar studier att jämställdhet bidrar till en minskning av fattigdom. Här svarar vi på 3 vanliga påståenden om kvinnor som lever i länder med utbredd fattigdom.

Förbättrade arbets- och levnadsvillkor främjar jämställdheten

bit.ly
Kvinnor får inte äga jorden de brukar

Dagens gästbloggare Erica Bertilsson, marknadschef på Arvid Nordquist Kafferosteri, skriver om vikten av att stärka kvinnor i kaffeodling. Ett exempel på detta är kaffet som kommer från kvinnodrivna kaffefarmer.

Kaffet som gör det osynliga synligt

bit.ly
Föreningen för Fairtrade har tilldelats 5 miljoner kronor av Svenska PostkodLotteriet!

Finansieringen är ett viktigt tillskott i vår verksamhet som stärker vårt arbete med att förbättra arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

5 miljoner från PostkodLotteriet till Fairtrade

bit.ly
Engagera dig för en mer rättvis världshandel genom att bli ambassadör för Fairtrade. I vår digitala ambassadörsutbildning får du lära dig mer om:

• Vad Fairtrade är
• Hur Fairtrade som certifiering fungerar
• Hur Fairtrade bidrar till att människor med egen kraft kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor
• Hur du kan vara med och göra skillnad i din roll som ambassadör

Välkommen att...
View details ⇨

Gå Fairtrades ambassadörsutbildning

udemy.com
– Den största utmaningen är att tepriset på auktionen är så lågt. Det räcker inte för vår försörjning, vi hoppas att priset ska gå upp. Te är allt för mig, utan mitt te överlever jag inte, säger Johnson Kihara, teodlare.

Ett välskrivet reportage från Kenya i tidningen Syre - grönt nyhetsmagasin om orättvisorna i te- och rosindustrin och vilken skillnad Fairtrade kan göra.

Gryning över Mununga - Tidningen Syre

bit.ly
Ett medvetet val i butiken påverkar i allra högsta grad människorna som producerar produkten. Läs om den skillnad du gör när du väljer att lägga Fairtrade-märkt i kundkorgen.

Dubbel omtanke med Fairtrade

bit.ly
Genom finansieringen från Svenska PostkodLotteriet har Fairtrade kunnat starta internationella projekt som innebär att befintliga Fairtrade-certifierade producenter ytterligare kan stärkas och få verktyg för att förbättra sin arbets- och levnadssituation.
Exempelvis genom utbildning i anställdas rättigheter, kollektiv förhandling och ledarskap för anställda på rosplantage i Kenya och...
View details ⇨
I dag lanserar Fairtrade Sverige en ny digital ambassadörsutbildning. Välkommen att prova på den!

Fairtrade Sverige lanserar digital ambassadörsutbildning

bit.ly
Ladda ned material inför World Fairtrade Challenge 2017!

Redan nu kan du ladda ned kostnadsfritt material inför vårens stora fikadag i vår webbshop. Nytt för i år är att kampanjen blir internationell och pågår mellan 11-13maj. Hela världen fikar, fikar du? #fairtradechallenge

Fairtrade Sverige

bit.ly
Fairtrade Sverige fortsätter sitt 20årsfirande! Sedan starten 1997 har det funnits fyra olika certifieringsmärken, alltså den märkning som betyder att produkten har producerats under schyssta villkor. Vilka känner ni igen?

Fairtrade Sverige

bit.ly
”Jag vill säga till den svenska konsumenten att, innan du dricker ditt kaffe, tänk då på allt arbete som har lagts ned för att producera kaffet.”

José Joaquin Santana, kaffeodlare, Dominikanska republiken

bit.ly
Fairtrade Sverige firar 20 år! Men vilken var egentligen den första Fairtrade-märkta produkten att lanseras på den svenska marknaden?

Den första Fairtrade-märkta produkten i Sverige

fairtrade.se
Glad alla hjärtans dag!

Tack till alla er som väljer att visa #dubbelomtanke genom att köpa Fairtrade-märkta rosor!
I morgon är det alla hjärtans dag, en dag då många köper gåvor till sina nära och kära. Här bloggar Sara Cramér, säljledare på Hemköp, om deras val att arbeta med Fairtrade-märkta rosor och vilken skillnad det gör. #dubbelomtanke

"Våra Fairtrade-rosor gör skillnad"

bit.ly
Valet av gåvor på alla hjärtans dag kan spela mycket stor roll, både för den som får gåvan och inte minst för den som har tillverkat den.

Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen och Vi-skogens vice VD Henrik Brundin uppmanar till att visa #dubbelomtanke genom att köpa Fairtrade-märkta rosor eller plantera ett träd via Vi-skogen som present på alla hjärtans dag.

Köp rosor och choklad utan besk eftersmak

bit.ly
Lär känna odlaren bakom rosbuketten #dubbelomtanke

Ellias Walekhwa arbetar på den Fairtrade-märkta rosplantagen Oserian i Kenya. Cirka 15 procent av Oserians produktion säljs idag (2016) som Fairtrade-märkt, bland annat till den svenska dagligvaruhandeln.

Lär känna Ellias Walekhwa, rosodlare i Kenya

bit.ly