Fairtrade Sverige
02/24/2017 at 07:03. Facebook
Fairtrade Sverige fortsätter sitt 20årsfirande! Sedan starten 1997 har det funnits fyra olika certifieringsmärken, alltså den märkning som betyder att produkten har producerats under schyssta villkor. Vilka känner ni igen?

Fairtrade Sverige

bit.ly
Fairtrade Sverige
02/22/2017 at 09:40. Facebook
”Jag vill säga till den svenska konsumenten att, innan du dricker ditt kaffe, tänk då på allt arbete som har lagts ned för att producera kaffet.”

José Joaquin Santana, kaffeodlare, Dominikanska republiken

bit.ly
Fairtrade Sverige firar 20 år! Men vilken var egentligen den första Fairtrade-märkta produkten att lanseras på den svenska marknaden?

Den första Fairtrade-märkta produkten i Sverige

fairtrade.se
Glad alla hjärtans dag!

Tack till alla er som väljer att visa #dubbelomtanke genom att köpa Fairtrade-märkta rosor!
I morgon är det alla hjärtans dag, en dag då många köper gåvor till sina nära och kära. Här bloggar Sara Cramér, säljledare på Hemköp, om deras val att arbeta med Fairtrade-märkta rosor och vilken skillnad det gör. #dubbelomtanke

"Våra Fairtrade-rosor gör skillnad"

bit.ly
Valet av gåvor på alla hjärtans dag kan spela mycket stor roll, både för den som får gåvan och inte minst för den som har tillverkat den.

Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen och Vi-skogens vice VD Henrik Brundin uppmanar till att visa #dubbelomtanke genom att köpa Fairtrade-märkta rosor eller plantera ett träd via Vi-skogen som present på alla hjärtans dag.

Köp rosor och choklad utan besk eftersmak

bit.ly
Lär känna odlaren bakom rosbuketten #dubbelomtanke

Ellias Walekhwa arbetar på den Fairtrade-märkta rosplantagen Oserian i Kenya. Cirka 15 procent av Oserians produktion säljs idag (2016) som Fairtrade-märkt, bland annat till den svenska dagligvaruhandeln.

Lär känna Ellias Walekhwa, rosodlare i Kenya

bit.ly
4 enkla tips på hur du kan visa #dubbelomtanke på alla hjärtans dag!

Från planta till kärleksförklaring – visa #dubbelomtanke med Fairtrade!

bit.ly
Säg hej till Ellias Walekhwa! #dubbelomtanke

Ellias har arbetat på den Fairtrade-certifierade rosplantagen Oserian, Kenya, sedan år 2007. Genom Fairtrade har han bland annat fått utbildning i ledarskapsfrågor och anställdas rättigheter.

– Min förhoppning är att kunna utbilda mig mer och att kunna ge min familj en bra levnadsstandard i fråga om mat, tak över huvudet och kläder; de basala...
View details ⇨
Visa #dubbelomtanke på alla hjärtans dag!

Namntagga någon du håller kär i detta inlägg och visa att du helst vill ge en Fairtrade-märkt ros på alla hjärtans dag.

Genom att välja Fairtrade-märkta rosor kan du som konsument bidra till fattigdomsbekämpning och en hållbar produktion. Då visar du omtanke både om personen du ger rosen till, men även om de människor som har odlat rosen. Dubbel...
View details ⇨
Genom att välja Fairtrade-märkta rosor skapas förutsättningar för de anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

• Skyddskläder är obligatoriskt för de anställda
• De farligaste kemikalierna är förbjudna
• De anställda har rätt att organisera sig och demokrati främjas
• All form av diskriminering är förbjuden
• Plantagen får en Fairtrade-premie som används till social och...
View details ⇨
Varför ska jag välja Fairtrade-märkta bananer?

Varför ska jag välja Fairtrade-märkta bananer?

bit.ly
Varför ska jag köpa Fairtrade-märkt choklad?

Varför ska jag köpa Fairtrade-märkt choklad?

bit.ly
Varje kopp Fairtrade-kaffe som du dricker möjliggör att Fairtrade-certifierade odlare kan få möjlighet till en hållbar framtid! ☕ Foto: Fairtrade Denmark
Enligt Tổ chức Lao động Quốc tế - International Labour Organization (ILO) finns det idag fortfarande 168 miljoner barnarbetare, varav hälften arbetar under vad som klassas som ”farligt arbete”. Fairtrade vill uppmana de företag som arbetar med Fairtrade-certifierade varor att ta större ansvar än vad som formellt krävs.

Grundorsaken till barnarbete är fattigdom

bit.ly
– Som liten producent är det svårt att få kontrakt, men tack vare att vi går ihop och organiserar oss kan vi hävda oss på marknaden. Kooperativet och Fairtrade ger inte bara en bättre inkomst och möjlighet att försörja familjen utan också bättre självkänsla.

Angel Oyola, bananodlare i Ecuador.

"Fairtrade är affärer, inte välgörenhet"

bit.ly
Stort tack för att du väljer Fairtrade-märkt vin!

Visste du att nästan 4,4 miljoner kronor i Fairtrade-premie genererades av den svenska vinförsäljningen under år 2015? Se till att fråga efter Fairtrade-märkt när du handlar.
Ibland uppstår det en del missuppfattningar om hur Fairtrade-systemet fungerar och vad certifieringen står för. Här nedan reder vi ut de 3 vanligaste myterna om Fairtrade.

3 vanliga myter om Fairtrade

bit.ly
Tillstånd: Måndagstrött
Symptom: Gäspningar, trötthet och svårt att väcka kropp och sinne

Botemedel: En god kopp kaffe, Fairtrade-märkt såklart!
”Att möta teodlaren Monicah gjorde starkt intryck på mig. Hennes hushåll var ett av de första i byn att få elektricitet, finansierad av Fairtrade-premien”, säger Therese Smedberg, pressansvarig.

Läs mer om vår resa till Kenya där vi träffade teodlare som berättade om vad Fairtrade har inneburit för dem.

Tekooperativet förbättrar lokalsamhället genom Fairtrade-premien

bit.ly