Fiskgjusen såg länge ut att vara på väg att försvinna från delstaten New Jersey, nordöstra USA. I början av 70-talet fanns det enbart 50 bon kvar. Idag har arten återhämtat sig och man räknar med att det finns cirka 500 bon i delstaten. Att fiskgjusen återvänder och ökar i antal ses som en indikator, i detta fall en positiv sådan, för hur ekosystemet mår.

[ Njspotlight.com Link ]

Ospreys Flocking Back to their New Jersey Nests - NJ Spotlight

njspotlight.com
I den resan vi anordnade till Mallorca i höstas (ny nu i mars) så fick vi tillfället att träffa en ung kvinna som driver en biodynamisk vingård. Hon höll en presentation för oss och våra 17 medresenärer och under den sade: "Jag kom fram till att jag inte kan rädda världen. Men där jag står, där kan jag göra en skillnad. Det var därför jag bestämde mig för att jobba med naturen och inte mot...
View details ⇨

South Pacific islands ban western junk food and go organic

theguardian.com
Lite på allmän begäran kortar jag ned mitt förra inlägg om att Good News Magazine behöver din hjälp för att få finnas kvar och nå än fler:

Om Du känner att det är viktigt att vi i samhället lyfter fram de goda exemplen, lyfter fram förebilder och vardagshjältar, om Du är trött på det negativa mediabruset och vill ha en balans, vill Du hjälpa mig/oss att kunna driva magasinet och denna sida...
View details ⇨

Godhet föder godhet och alla behöver få ta del av det positiva i vår värld.

danielmendoza.se
Hjälp oss att hjälpa andra och varandra!

När någon säger att den inte tror på framtiden, att det inte finns skäl att leva, att det är kört för världen, att människan är ond. När ett barn säger så, när en tonåring uttrycker sin hopplöshet och en vuxen sin uppgivenhet, behöver vi i samhället något som kan göra motsatsen för dem. Vi behöver visa att det finns hopp, engagemang och lösningar. Det...
View details ⇨

Böcker och Good News Magazine - Daniel Mendoza

danielmendoza.se
Om du är i närheten av Tranås den 2 februari så håller jag en öppen föreläsning. Föreläsningen är kostnadsfri och börjar kl 18.00 på Biograf Royal, Ågatan 13. Din biljett hämtar du på Tranås Direkt. O.B.S Begränsat antal platser.

[ Tranas.se Link ]

Inspirationskväll med Daniel Mendoza - Tranås kommun

tranas.se
Cirka tre miljoner träd ska staden Manchester i nordvästra England plantera. Antalet träd ska motsvara invånarantalet i storstadsområdet.

[ Mnn.com Link ]

English city combats climate change with 3 million new trees

mnn.com
En andra chans för en antilopart som utrotades i det vilda så sent som på 90-talet.

"Although the newly released oryx all come from this small population, their genetic diversity has risen because separate captive populations were kept around the world. This has allowed them to genetically drift apart from one another.

Reintroducing oryx to the wild is less challenging than doing so with...
View details ⇨

Antelope revived in Sahara years after going extinct in the wild

newscientist.com
I Indiens huvudstad tas nu krafttag för att minska mängden plast som används.

[ Treehugger.com Link ]

Delhi bans disposable plastics

treehugger.com
Inspirerande artikel.

"Or if you need more of a blast of good news, consider this: Just since 1990, more than 100 million children’s lives have been saved through vaccinations, breast-feeding promotion, diarrhea treatment and more. If just about the worst thing that can happen is for a parent to lose a child, that’s only half as likely today as in 1990."

"There’s similar progress in...
View details ⇨

Why 2017 May Be the Best Year Ever

nytimes.com
Under de första åren som jag drev Good News Magazine var det så många som påstod att jag var naiv. Som menade på att jag inte hade koll på människan och världen. Andra påstod att jag blundade för all ondska och alla problem. Varför? Därför att jag fokuserade på att lyfta fram det positiva.

Exempelvis några veckor efter tragedin i Norge var jag med i SVT Gomorron Sverige och fick där som...
View details ⇨

Stora framsteg för djuren under 2016

worldanimalprotection.se
Människorättsorganisation Human Rights Watch lyfter fram några nyheter från förra året vad gäller barns rättigheter. Att ta del av framstegen kan inspirera oss att göra mer för barnen under detta år, skriver de i artikeln.

"Are children still subject to terrible violations? Of course. But seeing progress can encourage us to redouble our efforts for children in 2017. Exploitation and abuse...
View details ⇨

After a Grim 2016, Some Good News for Children

hrw.org
Åsnen, som är Smålands tredje största sjö och också en av norra Europas bästa ställen för sällsynta svampar och där 120 fågelarter häckar, blir Sveriges trettionde nationalpark.

Sverige var för övrigt först i Europa med nationalparker. Det skedde år 1909 när nio nationalparker inrättades. Då 37 år efter att världens första nationalpark, Yellowstone i Klippiga bergen, USA, inrättades.

[...
View details ⇨

Åsnens vildmark - Sveriges nästa nationalpark - Naturmorgon

sverigesradio.se
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. I New Dehli har en butiksägare anammat den devisen och under de senaste sju åren undervisat barn som inte alltid har möjligheterna att gå i skolan. <3

[ Buzzfeed.com Link ]

This Teacher Is Educating Children Under A Bridge In India For Free

buzzfeed.com
Att arter återvänder och ökar i antal är en bra indikator på att ansträngningarna för att återställa naturen är framgångsrika. Något som visar sig i floden Marsh Creek, Kalifornien.

[ Mercurynews.com Link ]

Endangered chinook salmon return to Marsh Creek after decades

mercurynews.com
Den 22:a december 2016 blev Frankrike nästa land att förbjuda aga. Den nya lagen förbjuder också all annan form av bestraffning som är att betrakta som grym, förnedrande och/eller förödmjukande. <3

[ Huffingtonpost.ca Link ]

France Joins 51 Countries In Banning Spanking

huffingtonpost.ca
I Colombia har antalet kidnappningar minskat med 92 procent sedan år 2000.

Landet kallades länge för "kidnappningarnas huvudstad". Kidnappningar var en del av inbördeskriget som pågick i 50 år och där cirka 33 000 personer beräknas ha kidnappats sedan 1970.

[ Guardian.ng Link ]

Colombia kidnappings down 92% since 2000

guardian.ng
Samtidigt som fler länder lovar att fasa ut kol­kraften fortsätter solkraft att vinna mark och är i många länder idag billigare än kolkraft. Inom ett decennium är det troligt att solkraft är det billigaste alternativet nästan överallt i världen, skriver Bloombergs.

[ Bloomberg.com Link ]

This Could Become the Cheapest Power on Earth

bloomberg.com
År 2014 inledde djurrättsorganisationerna Humane Society International/India, People for Animals and People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) parallella kampanjer i syfte att få Indiens regering att förbjuda handeln av päls och exotiskt skinn.

Kampanjerna har resulterat i att Indien nu tar beslutet att förbjuda import av skinn och päls som kommer från reptiler, räv, chinchilla och...
View details ⇨

Indien förbjuder import av päls och exotiskt skinn

djurensratt.se
Indisk noshörning var som art nära att utrotas i början av 1900-talet. Då fanns det enbart 75 individer kvar. Ansträngningarna för att rädda arten har emellertid varit framgångsrika och sedan 2008 är den inte längre utrotningshotad, dock fortfarande sårbar.

“We have already added one area as a rhino-protected area, and it is likely that we will add two more by 2020,” said Amit Sharma, senior...
View details ⇨

Rhinoceros: a successful conservation story in India

thehindu.com