Hjärt-Lungfonden
01/16/2017 at 21:17. Facebook
Nu delar vår hedersordförande Prins Daniel ut utmärkelsen "Årets Peppare" på Idrottsgalan. Motion och hälsa ligger Prinsen varmt om hjärtat, det märks inte minst genom hans initiativ till Gen-Pep som verkar för kunskap och engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Det är ju ingen hemlighet att rörelse är bra för hjärtat!
Hjärt-Lungfonden
01/15/2017 at 08:30. Facebook
Brustet hjärta handlar inte alltid om hjärtesorg, det kan också vara en ovanlig diagnos som ofta är kopplad till trauma. Läs om Camilla som drabbades av brustet hjärta när hon var 39 år
Hjärt-Lungfonden
01/14/2017 at 08:09. Facebook
För att motion ska skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar brukar vi säga att intensiteten ska motsvara en rask promenad. Men det kan lika gärna vara en rolig vinteraktivitet som skridskoåkning. Hur motionerar du hjärtat i helgen?
Hjärt-Lungfonden
01/13/2017 at 08:30. Facebook
Här kommer en fredagshälsning från vår vän Anna-Karin! Hon forskar om hjärthälsa hos för tidigt födda barn, från barndom till vuxen ålder.

"Ett stort och hjärtligt tack! Era bidrag hjälper oss att undersöka och förbättra hjärt-kärlhälsan hos barn. Det är den åldersgrupp som har flest friska år att vinna på att få rätt vård och behandling."

Skicka gärna en hälsning till Anna-Karin!
Allt fler hjärtsjuka barn får diagnos redan i magen. Benjamins hjärtfel upptäcktes under ett ultraljud. "Sköterskan konstaterade att jag väntade en son, men det hon också såg var att det lilla barnet skulle födas med ett hjärtfel" berättar Maria.

I dag är Benjamin 8 år. Han går på undersökning varje år, för att se att allt ser bra ut och det kommer han behöva göra resten av sitt liv. Men...
View details ⇨
Det finns en tydlig trend som visar att infarktdödligheten går ner – samtidigt som andra hjärtrelaterade sjukdomar ökar. ”Att vara överviktig som tonåring ökar risken för stroke och hjärtsvikt”, säger vår forskare Annika Rosengren.

Läs om hjärtsjukdomarnas ändrade mönster:
Ewa förstod snabbt att hon hade drabbats av en stroke. Hon fick inte fram ett enda ord till sin man och de åkte i ilfart till sjukhuset i Uppsala.

Ewa överlevde.

Nu vet hon hur betydelsefull den medicinska forskningen är, därför har hon valt att testamentera en del av sitt arv till hjärt-lungforskningen.

Läs mer om Ewa på
Anmäl dig till Hjärtslaget - årets viktigaste steg- och aktivitetstävling! Syftet är att motionera och ha roligt tillsammans. Genom ditt deltagande bidrar du till forskningen om barns hjärtfel. Tagga en kompis eller kollega som du vill utmana!

Anmäl dig till Hjärtslaget – för alla barnhjärtan!

hjart-lungfonden.se
Inom loppet av ett dygn somnade två stjärnor in. Carrie Fischer och Debbie Reynolds gick båda bort till följd av hjärt-kärlsjukdom. Våra tankar går till nära och kära, och vi påminns om det faktum att hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen.

Du kan hjälpa forskningen framåt genom att swisha 100 kr till 90 91 92 7.

Foto: Dagens Nyheter
Om Sara håller sitt nyårslöfte om att sluta röka så har hon mycket att se fram emot!

✅ 20 min efter att du fimpat går ditt blodtryck och din puls ner på normal nivå och blodkärlen vidgas.

✅ Efter 8 timmar minskar kolmonoxiden i ditt blod och syrehalten börjar återgå till den normala.

✅ Efter ett dygn minskar risken för att du ska drabbas av hjärtinfarkt.

✅ Efter 3 månader har din...
View details ⇨
Nytt år, nya vanor? Tänk SMART!

✅ S står för specifikt - bestäm dig för att ändra något konkret, tex att alltid ta trapporna istället för hissen.

✅ M står för mätbart - bestäm dig för hur många trappor du ska gå per vecka.

✅ A står för angeläget - det betyder att ditt mål ska kännas angeläget just för dig.

✅ R står för realistiskt - sätt ribban så lågt att målet inte går att missa och höj...
View details ⇨
GOTT NYTT ÅR! Tack för att ni gör vårt arbete möjligt. Vi hoppas 2017 bjuder på ännu fler forskningsgenombrott ✨
Här hittar du inspiration till en grönare nyårsmiddag! På finns fler nyttiga recept. Vad ska du laga för mat på nyårsafton?

(Sundkurs är en livsstilssajt som vi har engagerat oss i tillsammans med Karolinska Institutet och vår livsstilsforskare Mai-Lis Hellénius. Sundkurs är en vetenskaplig vägledning till en sundare livsstil!)
GOD JUL!
GOD JUL! I år har era gåvor bland annat bidragit till upptäckten av ett nytt test som minskar skadorna efter hjärtinfarkt, och en ny metod som gör att vi kan upptäcka fler som har KOL. Men vi är inte klara! Vi kommer fortsätta samla in pengar till forskning som gör att fler får leva ett längre och friskare liv. Är du med oss även nästa år?
Den här fina låten har vår vän Mojje skrivit till alla hjärtebarn. Lyssna och berätta vad du tycker om "Låt ditt hjärta slå"!
Här berättar Tom för första gången om när hans nyfödde son John var nära att dö på grund av ett medfött hjärtfel. Sedan dess har aktiefonden Öhman Hjärt-Lungfond gett över 36 miljoner kronor till forskningen om barns hjärtfel. Tack Tom och alla ni som sparar i Öhman Hjärt-Lungfond! Läs mer om hur det går till här:

”Fel på hjärtat är liv eller död”

di.se
Fjärde advent och knappt en vecka kvar till julafton. Kanske är du stressad, har några klappar kvar att fixa och julbaket väntar? Ta en stund och tänk på dina nära och kära - det viktigaste är ändå att ni får fira jul tillsammans!

Låt fler familjer få fira jul tillsammans, ge en gåva på
Många köper julklappar till sina nära och kära idag, och julhandeln förväntas slå nytt rekord med en omsättning på 77,7 miljarder kronor. Välj en julklapp som räddar liv, du får ett fint kort att lägga under granen
Varannan svensk önskar sig välgörenhet i julklapp. Vad önskar du dig?