Veteranendag
yesterday at 16:06. Facebook
Twintig jaar na zijn missie in Libanon, werd Eric Feijten weer uitgezonden. Dit keer naar Afghanistan voor de NOS. 'Mijn respect voor Nederlandse veteranen is alleen maar groter geworden'.

Wat vind jij van zijn indrukwekkende verhaal? ▼

'Als cameraman is mijn blik op Defensie enorm veranderd'

veteranendag.nl
Veteranendag
01/17/2017 at 10:06. Facebook
Nederlandse militairen organiseerden een estafettewedstrijd in het Afghaanse Mazar-e-Sharif. Dat deden ze niet alleen om het nieuwe jaar in te luiden, maar ook om geld op te halen voor kinderen van Afghaanse gedetineerde vrouwen. Deze kinderen zijn vaak gedwongen om bij hun moeders in de gevangenis te blijven. Anders kunnen ze nergens heen.

→ Wat vind jij van deze actie?
Veteranendag
01/15/2017 at 15:04. Facebook
'In Kosovo waren dorpjes helemaal uitgestorven. Wij maakten het weer veiliger: wij herstelden huizen en bouwden scholen. In 7 maanden tijd was het dorpje weer leefbaar. Het verschil was enorm. In 2014 is een collega nog een keer langsgegaan. Hij werd als een held onthaald. Iedereen was zo ontzettend blij met wat wij toen hebben gedaan. Daarom geloof ik dat je als militair het verschil kan...
View details ⇨

Instagram photo by Onze Helden • Jan 3, 2017 at 12:24pm UTC

instagram.com
Veteranendag
01/13/2017 at 15:01. Facebook
Jermaine & Len willen een gezin stichten en zochten daarvoor een donor. Zij spraken daarover met NPO 3. Maar dat is niet het enige bijzondere. "Ik ben tien jaar militair geweest. Dat is een belangrijk deel van mijn leven", vertelt Afghanistan veteraan Jermaine. ▼
"In 1992 stopte ik bij de marine en kwam ik in de scheepsbouw terecht. Door mijn militaire achtergrond ben ik gewend dat je pas naar huis gaat als het project klaar is. Maar laatst ging een collega gewoon naar huis: 'Mijn deel is klaar. Fijne avond!' Als veteraan zou ik zoiets nooit kunnen doen."

Veteranen werken overal, maar de levenservaring nemen ze altijd mee. Herkenbaar?

Instagram photo by Onze Helden • Jan 5, 2017 at 4:32pm UTC

instagram.com
De afscheidsceremonie van de 'vader der veteranen' Ted Meines vond vandaag plaats. De luitenant-generaal b.d. was behalve verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook grondlegger van het Nederlandse veteranenbeleid."De generaal was aardig en charmant, maar ook een echte doordouwer. Hij ging tot het gaatje voor zijn mannen."

Kijk het allerlaatste afscheid van Meines terug: [ Youtube.com...
View details ⇨
Veteranen op missie lieten de jaarwisseling niet onopgemerkt voorbij gaan. Vanuit o.a. Irak, Mali en Afghanistan vierden zij oud en nieuw op Nederlandse wijze: met een 'nieuwjaarsduik', oliebollen en een toost op het nieuwe jaar. → [ Bit.ly Link ].
→ Speciaal voor veteranen ← Je kunt weer stemmen op de lijst der lijstjes: de Veteranen top 50. Stem op je favoriete muziek en win twee vrijkaartjes voor een Robbie Williams concert, VIP-behandeling op Veteranendag of een vlucht met een Dakota.

De favoriete muziek van veteranen

veteranentop50.nl
Verdrietig. Ted Meines is op 95-jarige leeftijd overleden. De voormalig verzetsman en Luitenant-generaal b.d. was veteraan van het eerste uur. Hij werd gewaardeerd vanwege zijn kameraadschap, het vertrouwen in mensen en geloof in God. → [ Nos.nl Link ].
Hoe is kerstmis ver van huis? Reinier (45) weet er alles van: hij heeft kerst drie keer moeten vieren op uitzending. "Dat was best zwaar. Dan zit je daar met 150 man die allemaal hun familie missen. Maar dit verbindt ook. Vrede is niet vanzelfsprekend en een goede reden om tijdens kerst niet bij je naasten te zijn."

Wat vind jij van zijn openhartige verhaal? ▼

'Vrede is een goede reden om tijdens kerst niet bij je naasten te zijn.’

veteranendag.nl
Bijzonder cadeau voor de 26-jarige veteraan Peter Coukoulis. Sinds hij terug is van missie, worstelt de Amerikaan met PTSS. Daarom kreeg hij voor kerstmis een speciale verrassing. Moeder Dena: "Dit heeft hem erg gelukkig gemaakt." ▼

Christmas Puppy Surprise

My son, a Marine Veteran had a beagle that passed while he was deployed and now 5 years later he has a new beagle puppy! Disclaimer: This video is exclusivel...

YOUTUBE.COM
Sergeant Stefan is op missie in Mali deze kerst."Hier zijn wij nodig, ook tijdens de kerstdagen. Maar mijn familie mis ik stiekem wel." Wens Stefan, en alle andere veteranen op missie, fijne feestdagen.
"Elk jaar probeer ik wel naar Veteranendag te gaan. Ik heb zelf vier missies gedaan en het is een mooie manier om alle collega's weer te zien. Het is altijd ouwe jongens krentenbrood. Alsof we niet weg zijn geweest. De gezelligheid van vroeger die is dan meteen weer terug", vertelt veteraan Harmal.

→ Herken jij dat reünie-gevoel ook?
"Pas na 6 weken kon ik mijn eerste douche nemen", vertelt veteraan Elie. Vroeger bestond het onderkomen van militairen uit tentenkampen en dat was niet altijd een pretje.

Kijk het hele verhaal terug ▶︎ missiekaart.veteranendag.nl/kampleven.
Hoop is er voor Afghanistan. Ook al kijkt veteraan Nick met een gemengd gevoel naar de missie terug. → 'Het leven is nog niet voorbij. Misschien komen er wel weer nieuwe militairen naar Afghanistan om de situatie beter te maken.'▼
"Klagen zit niet in de aard van een veteraan en problemen zijn er om zelf op te lossen", vertelt veteraan Colin Bal. Maar een missie laat niemand onberoerd.▼(via Onze Missie in Afghanistan)

'Het verantwoordelijkheidsgevoel raak je moeilijk kwijt'

missieafghanistan.vara.nl
Je bent niet alleen met gevaarlijke operaties bezig op missie. 'De taak van toiletten schoonmaken besteedde ik altijd aan iemand uit... namelijk mijzelf', vertelt commandant Olav.

Wil je weten hoe het is om uitgezonden te worden? Kijk het hele verhaal terug ▶︎ missiekaart.veteranendag.nl/dagelijks-leven.
De aanval op Pearl Harbor vond 75 jaar geleden plaats in Hawaï. "Er zijn toen dingen gebeurd waar ik niet over kan praten. Als ik erover zou praten, dan doe ik geen oog meer dicht", vertelt een geëmotioneerde veteraan aan de NOS. 2400 Amerikanen kwamen om het leven.

Kijk de hele reportage terug. ▼
Zeven veteranen zijn in Afghanistan boven zichzelf uitgestegen om anderen te beschermen. Daar worden ze vandaag voor beloond met een dapperheidsonderscheiding. Minister Hennis (Defensie): "Wauw! Sommige verhalen heb ik wel drie keer gelezen, zo bijzonder zijn ze. Deze mensen hebben niet alleen hun collega's en hun land onder de moeilijkste omstandigheden een dienst bewezen. Ze zorgen er ook...
View details ⇨

Dapperheid beloond voor fysiek zware en levensgevaarlijke missies

blendle.com
In het Limburgse dorpje Koningslust woont de 76-jarige veteraan Lucien. Hij ging in 1960 naar Nieuw-Guinea. 'Of ik nog eens terugga? Nee, ik ben er niet meer geweest. Maar voor de Papoea’s wil ik me wel blijven inzetten. Dat verdienen ze gewoon.'

Lees zijn hele verhaal via Blendle (€0,25) ▼

'Wij zijn moreel verplicht om de Papoea’s te ondersteunen'

blendle.com