Veteranendag
02/24/2017 at 16:01. Facebook
Peter Franken (51) ging op 18-jarige leeftijd naar Libanon. Wat hij meemaakte is moeilijk te bevatten. "Ik heb de verschrikkelijkste dingen gezien. We waren midden in een oorlog terecht gekomen, terwijl we kwamen om de vrede te bewaren."

Libanonveteraan heeft nog steeds slapeloze nachten. 'Ik werd zwetend wakker'

bd.nl
Veteranendag
02/23/2017 at 15:32. Facebook
Minister Hennis-Plasschaert gaf een gastles aan jonge schoolverlaters. Buitenlandse missies kwamen daar ook ter sprake. 'Als in het buitenland iets gebeurt, kan dat ons ook in gevaar brengen.

Kijk de hele uitzending terug → [ Npo.nl Link ].
Veteranendag
02/22/2017 at 09:15. Facebook
Veteranen leren belangrijke vaardigheden bij defensie. Daarom zijn ze ook in trek bij bedrijven. ▼

→ Wat maakt een veteraan een goede collega?

Acht redenen om een veteraan aan te nemen

linkedin.com
Veteranendag
02/20/2017 at 15:31. Facebook
Felix Jans (93) is de laatste Nederlandse overlevende van de Slag in de Javazee. Nu doet hij zijn verhaal: "Voordat de slag begon, stonden we al met 1-0 achter." (Via Blendle) ▼

'Alleen nog bidden dat ons niets zou overkomen'

blendle.com
NPO Radio 2-dj Paul Rabbering deelde valentijnskaarten uit aan onze mannen en vrouwen in Mali. <3 De dochter van Hans heeft net leren schrijven: "Van Esmee, love voor papa. Je bent lief.”

Aan wie schreef jij een kaart dit jaar?
Drie marineschepen die op de Javazee vergingen, zijn definitief van de zeebodem verdwenen. Sporen van een bergingsoperatie zijn gevonden. → [ Nos.nl Link ].

De schepen werden in 1942 door de Japanse marine tot zinken gebracht. Ruim 1100 opvarenden overleden.
Radio dj Paul Rabbering brengt morgen een speciaal bezoek. Op Valentijnsdag gaat hij naar onze militairen in Mali.

Ga jij luisteren?
Veteranen op missie staan ook stil bij Valentijnsdag. Zo heeft korporaal Hielke nu al stapels post binnengekregen voor zijn militairen in Mali. ▼

Ga jij nog iets ondernemen op de dag van de liefde?
Herken je hem nog? Paul Moerman werd afgelopen december 100-jaar oud. Nu doet deze Tweede Wereldoorlog veteraan zijn levensverhaal. "Ik had helemaal geen militaire ambities. Mijn aanleg was zakelijk en praktisch. Maar ik moest in dienst: ik was soldaat, dus ik had er niets tegenin te brengen." ▼

→ Wat vind jij van zijn verhaal?

"98 kameraden van me sneuvelden"

veteranendag.nl
Met een prachtige fotoserie over veteranen valt Dennis van Lingen in de prijzen. De verhalen van veteranen maakte diepe indruk op hem: "oorlog laat diepe sporen na, zowel bij veteranen als bij de familie."

Meer foto's → [ Dennisvanlingen.com Link ].

"Oorlog laat diepe sporen na"

fotolabkiekie.com
Bijzonder initiatief. Ruim vijftig Nederlandse veteranen gaan een fietstocht afleggen van 3.000 kilometer: vanaf de Noordkaap (Noorwegen) naar 'De Basis' in Doorn. Het doel? Vooral angsten aan durven gaan. → "We hebben niet alleen gewonde veteranen die meefietsen, ook gezonde en familieleden. We willen in beweging zijn en een uitdaging aangaan." ▼

'Op de fiets kon ik janken'

nieuwsbladdekaap.nl
Online documentaireserie Dagboek van Onze Helden is in première gegaan. De serie maakte indruk bij talkshow Jinek. 'Het is interessant dat daar werd gefilmd'.

Heb jij de eerste aflevering al gezien?
Morgen gaat het Dagboek van Onze Helden in première. Vier veteranen hielden daarvoor twee jaar lang een dagboek bij. Een voorproefje → [ Telegraaf.nl Link ].

Ga jij kijken?
Verdrietig. Tweede Wereldoorlog-veteraan Henk van Straten is op 98-jarige leeftijd overleden. Henk wilde jongeren meegeven hoe verschrikkelijk oorlog is. Hij stond als veteraan nog regelmatig voor de klas → [ Veteranendag.nl Link ].
'Leger-ombudsman' Bart Hoitink draagt zijn stokje over aan Hans van Griensven. "Weliswaar is er meer budget voor defensie vrijgekomen. Maar het zal nog even duren voor het effect daarvan merkbaar is", waarschuwde minister Jeanine Hennis-Plasschaert aan zijn opvolger. (via Blendle)

Hans van Griensven nieuwe inspecteur-generaal

blendle.com
"Nederland dacht dat we vakantie vierden aan de Libanese kust. Maar er heerste een constante spanning en dreiging. Gelukkig nam ik mijn camera mee", vertelt veteraan Eric Feijten over zijn tijd in Libanon. Kijk de beelden terug ▼ en lees over zijn ervaring: [ Bit.ly Link ].
Richard Overton (110) is de oudste Tweede Wereldoorlog veteraan in Amerika. Hij wil graag thuis blijven wonen, maar dat kost veel geld. Nu schiet het internet hem te hulp. 'Ik voel me vereerd dat deze mensen mij willen helpen.'

Wereldwijde web in de bres voor oudste veteraan

nl.metrotime.be
'Ik was 21 jaar toen we op missie naar Afghanistan gingen. Mijn mooiste herinnering heb ik aan een weeshuis daar. Ik maakte daar een selfie met een meisje. Ze had haar ouders verloren. Toen ik deze foto uitgeprint aan haar gaf, was ze zo blij. Alsof er nieuw leven in haar werd geblazen. Daar leerde ik dat kleine gebaren een groot effect kunnen hebben. Dat blijft mijn hele leven bij.'

→ Heb...
View details ⇨

Instagram photo by Onze Helden • Jan 19, 2017 at 11:06am UTC

instagram.com
Ouders, docenten en leerlingen: opgelet! Dit jaar organiseren we een vlogwedstrijd voor basis- en middelbare scholen. Deelnemende klassen krijgen een gastles van een veteraan én maken kans op mooie prijzen. Doe mee → .