VPRO Tegenlicht
yesterday at 19:33. Facebook
Moeten we onze democratie opnieuw uitvinden? Op deze vraag gaan we komend seizoen dieper in met de aflevering 'Uitdagers van de democratie'.

De Vlaamse theatermaker Lucas De Man ging vorig jaar langs zeventien Europese steden op onderzoek naar onze toekomst. Bekijk 'De Man door Europa'.

De Man door Europa - VPRO Tegenlicht - VPRO

vpro.nl
VPRO Tegenlicht
01/22/2017 at 20:00. Facebook
Wordt de mens door zijn troepmakerij met uitsterven bedreigd? Vanavond gaat #DePrijsvechter dieper in op deze vraag. Volgende week meer over dit onderwerp in een gloednieuwe aflevering van VPRO Tegenlicht -> [ Bit.ly Link ]

Het plastic paradijs - De prijsvechter

vpro.nl
VPRO Tegenlicht
01/21/2017 at 20:00. Facebook
Voormalig M16 spion Christopher Steele, die het 'dirty dossier' over Trump schreef, was ook aan de zaak Alexander Litvinenko verbonden. De voormalig Russische FSB-agent die in Londen was vermoord met een radioactieve stof. Tegenlicht maakte hier in 2007 een documentaire over. Kijk hier 'De Zaak Litvinenko' terug:

De Zaak Litvinenko - VPRO Tegenlicht

vpro.nl
VPRO Tegenlicht
01/20/2017 at 16:43. Facebook
We zijn diep verdrietig.

Karen de Bok overleden

vpro.nl
VPRO Tegenlicht
01/19/2017 at 19:30. Facebook
Kunnen we menselijk vernuft gebruiken om een leefbare toekomst tegemoet te gaan? Volgende week gaan we dieper in op deze vraag in een gloednieuwe aflevering van VPRO Tegenlicht. In 2014 volgden we een aantal pioniers die zich bezighouden met het herstellen van ecosystemen. Bekijk 'Groen Goud 2':

Groen Goud 2 - VPRO Tegenlicht

vpro.nl
VPRO Tegenlicht
01/18/2017 at 19:30. Facebook
Kan #BlackLivesMatter het Trump-tijdperk overleven? Een longread van The Guardian.

Black Lives Matter: birth of a movement | Wesley Lowery

theguardian.com
VPRO Tegenlicht
01/18/2017 at 11:00. Facebook
Wiki-Leaks klokkenluider Chelsea Manning is vervroegd vrijgelaten door Obama. Shuchen Tan maakte een uitzending over haar video 'Collateral Damage'. Kijk hier de documentaire uit 2010 terug:

Toestemming om te vuren - 9/11 De dag die de wereld veranderde

npo.nl
VPRO Tegenlicht
01/17/2017 at 19:30. Facebook
Hoe kan het dat de sociale ongelijkheid zo snel toeneemt?

De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel als de armste helft van de bevolking. In 2014 interviewde Tegenlicht de Franse econoom Thomas Piketty over de groeiende kloof tussen arm en rijk. Kijk hier het interview terug:

Thomas Piketty - Thomas Piketty - Tegenlicht Talks

vpro.nl
VPRO Tegenlicht
01/17/2017 at 11:03. Facebook
Kleine bedrijven hebben het in Nederland steeds moeilijker, terwijl het aantal zzp'ers blijft stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe ziet de toekomst van ons werk eruit?

In de bundel 'Arbeid' van Tegenlicht vind je al onze afleveringen over de toekomst van werk:

Arbeid

vpro.nl
VPRO Tegenlicht is terug! Benieuwd wat er dit voorjaar allemaal te zien is? Bekijk onze vooruitblik:

VPRO Tegenlicht - Vooruitblik

vpro.nl
Hoe bescherm jij je privacy?

Er zijn hackers die waken over onze digitale levens en hackers die belang hebben bij een onveilig internet. Wil je weten hoe dat zit? VPRO Tegenlicht dook twee jaar geleden in de strijd om onze online veiligheid.

Zero days - Zero Days: Veiligheidslekken te koop - VPRO Tegenlicht

vpro.nl
Hoe bescherm jij je privacy?

We digitaliseren snel en dat is niet zonder gevaren. Dat geldt voor politieke partijen, maar ook voor onze persoonlijke levens. De Correspondent stond deze week in het teken van privacy. Bekijk hier hun beste tips om jezelf beter te beschermen:

Deze week verbeteren wij iedere dag onze privacy. Doe je mee? #privacyweek

decorrespondent.nl
Volgens sommige wetenschappers leven we in een nieuw geologisch tijdperk waarin de mens een ongekende invloed op de aarde heeft: het Antropoceen. Wat betekent dit voor onze toekomst? Luister naar TED Radio Hour:

Anthropocene

npr.org
Zal een betrouwbare en veilige financiële sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen? Bekijk de aflevering 'Bankgeheimen van Joris Luyendijk'.

Bankgeheimen van Joris Luyendijk - VPRO Tegenlicht

vpro.nl
Waar komt onze angst voor vluchtelingen vandaan? In deze prachtige animatie van Al Jazeera English reflecteert socioloog Zygmunt Bauman op deze vraag:

‘I think that the shock is only beginning. This wave of immigration is not the last one. Let us come together and find a solution.’

Why the world fears refugees (Narrated by Zygmunt Bauman)

Zygmunt Bauman, one of the most influential thinkers of our time, says many Europeans' fear of refugees boils down to the idea of the “precariat” - people wh...

YOUTUBE.COM
Gisteren is de vermaarde Poolse socioloog Zygmunt Bauman overleden. In 2010 onderzocht hij in VPRO Tegenlicht het proces van ‘glocalisering’ en de invloed daarvan op de hedendaagse identiteit. Bekijk de aflevering 'De verkenners':

Nederland op de tekentafel: de verkenners - VPRO Tegenlicht

bit.ly
Nu duurzame energie goedkoper aan het worden is dan energie uit fossiele brandstoffen, voltrekt zich een omslag naar een wereld zonder CO2-uitstoot. Bekijk de aflevering 'Doorbraak van duurzaam'.

Doorbraak van duurzaam - De doorbraak van duurzaam - VPRO Tegenlicht

vpro.nl
Moet vernietiging van de aarde als misdrijf tegen de menselijkheid erkend worden? De Schotse advocaat Polly Higgins vindt van wel.

Bekijk de aflevering 'Advocaat van de aarde'.

Advocaat van de aarde - VPRO Tegenlicht

vpro.nl
Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past? VPRO Tegenlicht maakte eerder een documentaire over de noodzaak tot vernieuwing. Bekijk 'De onderwijzer aan de macht': [ Bit.ly Link ]

Volgens deze jeugdtrainer draait ons onderwijs om angst en controle. Leer kinderen liever fouten maken, zegt hij

decorrespondent.nl
Kan een basisinkomen de hoeksteen zijn van een nieuwe maatschappelijke structuur? Finland start met een proef en keert 2000 werklozen een basisinkomen uit. VPRO Tegenlicht maakte eerder een aflevering over dit onderwerp. Bekijk 'Gratis geld' [ Bit.ly Link ]

Finland trials basic income for unemployed

theguardian.com